......................................................................................[1541 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΒΕΝΕΤΙΑ - ΡΩΜΗ - ΤΟΛΕΔΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ 1614]
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση (Translate)

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ψηφιακός Ελ Γκρέκο από την Εθνική Πινακοθήκη

  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ   

Λεπτομέρεια από έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Λεπτομέρεια από έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΕΚΘΕΣΗ. Μία διαφορετική εμπειρία της μοναδικής ζωγραφικής του Ελ Γκρέκο θα περιμένει τους επισκέπτες της ψηφιακής έκθεσης που προετοίμασε η Εθνική Πινακοθήκη και θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου στην προσωρινή της έδρα στο Γουδί (Εθνική Γλυπτοθήκη), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Η έκθεση έχει «μεταφέρει» στην Αθήνα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του Γκρέκο που δεν μπορούν να ταξιδέψουν είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα. Με τη βοήθεια εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια κ.ά.) που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα της περιήγησης στην έκθεση, εισάγοντας τον θεατή στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας.

Τα έργα προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4Χ6 που επιτρέπει να τα δούμε στις φυσικές τους διαστάσεις και επίσης αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες που συνοδεύουν τα σχόλια. Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο που παραχωρήθηκε από τον συνθέτη, καθώς και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής. Η ιδέα, ο συντονισμός, η επιμέλεια, τα κείμενα και η αφήγηση είναι της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα.

Να σημειωθεί ότι από τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2014 το εργοτάξιο του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης έχει περιφραχτεί με έργα του Ελ Γκρέκο. Χάρη σε φωτογράφιση που παραγγέλθηκε ειδικώς για τη δράση αυτή (κύριος χορηγός το Ιδρυμα Ωνάση), το κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει πίνακες του Γκρέκο σε τέλεια ποιότητα αναπαραγωγής, εκτυπωμένους και τοποθετημένους πάνω σε έναν τοίχο μήκους 70 μ. και ύψους 2,60 μ.

Λεύκωμα

Επιπλέον, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ελ Γκρέκο η Εθνική Πινακοθήκη έχει εκδώσει ένα επετειακό λεύκωμα σε πεντακόσια αριθμημένα αντίτυπα που αποτελείται από ένα κουτί επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία. Το λεύκωμα περιέχει 12 έργα του ζωγράφου και ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με πλούσια εικονογράφηση που επιμελήθηκε η κ. Λαμπράκη - Πλάκα.


Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου